Over Zenatelier

 

Ik laat me in mijn werk inspireren door zenmeditatie, wandelingen in de natuur en waarnemingen in het dagelijks leven .  Mijn opzet is om mijn waarnemingen heel direct neer te zetten zonder me te laten afleiden door gedachten en gevoelens. Hierbij ben ik geïnspireerd door Frederick Frank (de zen van het zien). Ook heb ik tijdens meditatietrainingen bij zenmeester Prabasha Dharma Roshi workshops gedaan in zen-calligrafie. Ik heb les gehad in grafische technieken van onder meer Peter Frans de Graaf van Kunstlokaal Deventer en Michiel Zuidervaart, beeldend kunstenaar in Winterswijk. In mijn zeefdrukken ontmoeten vloeiende lijnen en strakke vormen elkaar in heldere composities.

Na een lange periode van zeefdrukken  kreeg ik behoefte om me verder te ontwikkelen. Ik heb toen les gehad aan de Nieuwe Academie in Utrecht, een deeltijdopleiding in de beeldende kunst. De docenten gaven mij het advies om de comfortzone van het zeefdrukken een tijdje te verlaten. Tekenen met Oost-Indische inkt en werken met collages werd mijn volgende uitdaging. Beelden uit de jaren 50 raken me. Waarschijnlijk komt dit doordat ik in 1956 van Indonesië naar Nederland ben geëmigreerd. Deze periode heeft een enorme indruk op mij gemaakt.

Ik ben gaan experimenteren met het zelf maken van papier door gebruikt papier te versnipperen en te mengen met behangerslijm.  Op de ruwe papieren ondergrond  heb ik collages  gemaakt met gezeefdrukte motieven en tekeningen op rijstpapier.

In Leiden heb ik een eigen grafisch atelier aan de Volmolengracht 13. Naast mijn grafische werk geef ik ook les in zenmeditatie. Deze lessen geef ik in de meditatieruimte van mijn atelier. In deze combinatie van kunst maken en meditatie beoefening is de naam ‘Zenatelier’ ontstaan.